Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O szkodliwym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak nieco się zastanawiamy ponad tym, jak cukier wpływa na system. Czy zatem cukier to dopiero niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – czy istnieje trucizną?

Naukowcy w teraźniejszym czasie zmienili zdanie – odkryli, że owo nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w końcach dobrobytu. To cukier jest dostępny za nadwagę oraz otyłość, zatem on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, jest toż równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Miej na różne nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na różne nazwy cukru w składzie. Cukier może zatrzymywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli któryś z ostatnich czynników pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bo ten skutek może wynosić więcej cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może zatrzymywać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy piękniejszy od cukru, dzięki czemu można traktować go w małej liczb. Słodzik prawie nie ma też kalorii, więc nie wpłynie źle na siłę. Kolejną zaletą słodzików jest toż, że nie psują zębów. To czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie wskazywać na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby będące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ powoduje on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C zatrzymuje się on toksyczny i zostawia swoje marce słodzące, więc nie można używać go do wypieków i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań mogą stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany obowiązują w reakcje z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i wielki spadek naszej możliwości analizy i mienia.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych sił witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to prawdziwe, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Robi to, liczenie się toksyn – kwasu pirogronowego także zagranicznych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy skupia się w umyśle oraz układzie nerwowym, a inne cukry w mórz ciałkach krwi. Wpływa więc na oddychanie komórek i robi brak niezbędnej ilości tlenu do działania układu.

Nie zwracamy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi swego systemu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia trwałości również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze ogromniejszą mierze pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i składowanych w bliskim ciele. Przykładem mogą żyć znane kości oraz zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że powstaje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim układzie głównym źródłem energii, a wówczas są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.

Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest neutralna dla polskiego systemu. Cukier wpływa na dowolny organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w postaci glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wydaje ją a poprawia do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do swej krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe chodzą do wszystkiej stronę mięsa i gromadzona są w najmniej wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy mieszkania te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe chodzą do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich roli, następnie tkanki ulegają degeneracji i obracają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek stosuje się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do swoich dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do danych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na działanie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o